Sisustussuunnittelussa tarvittavia materiaaleja.
 

Hyvinvointia edistävien tilojen suunnittelija

“Hyvinvointia tukevassa sisustussuunnittelussa ei ole kyse tietynlaisesta sisustustyylistä, jota kopioitaisiin tilasta toiseen.

Kyse on arvoista, jotka ohjaavat suunnittelutyön valintoja.”

Piia Heikkilä

sisustusarkkitehti-muotoilija, valaistussuunnittelija, TtM

Hei, olen Piia

AISTIN HERKÄSTI ERILAISTEN TILOJEN TUNNELMIA

Ja siksi minusta tuli hyvinvointia edistävien tilojen suunnittelija. Perustin Riveli archin luodakseni ihmisille hyvinvointia tila- ja sisustussuunnittelun avulla. Hyvinvoinnista puhutaan paljon muilla elämän osa-alueilla, mutta inspiroivaa on se, että voimme vaikuttaa hyvinvointiimme myös tila- ja sisustussuunnittelulla.

Olen jo vuosia ollut huolissani siitä, miten kuormittavissa tiloissa työskentelemme, opiskelemme, asumme ja vietämme vapaa-aikaa. Innostavaa on kuitenkin se, että harkitulla tila- ja sisustussuunnittelulla voimme tukea ja edistää hyvinvointiamme - olipa kyseessä koti, kahvila, myymälä tai jokin muu käyttämämme tila.

Koulutustaustaltani olen sisustusarkkitehti ja muotoilija. Aiempi työhistoriani ja koulutustaustani on erikoissairaanhoidossa ja terveystieteissä, joten hyvinvointi ja sen edistäminen ovat tavalla tai toisella olleet aina arvojeni ja tekemiseni keskiössä. Taustani ansiosta olen myös tiedonjanoinen ja utelias maailmaa kohtaan: haluan syventyä asioihin ja löytää vastauksia.

Kun otan taukoa työhön, suuntaan mielelläni merenrantaan tai joogamatolle, opiskelen italian kieltä tai haudutan teetä ja uppoudun kirjallisuuden pariin. Kesäisin halajan saaristoon: kallioille, rantakivikoille ja meren äärelle horisonttia katsomaan.

Piia Heikkilä, Riveli archin perustaja, sisustusarkkitehti ja muotoilija, valaistussuunnittelija, terveystieteiden maisteri

 

rakkaudesta tiloihin

Minulla on aina ollut taipumus havainnoida erilaisia tiloja ja niiden sisustuksia sekä tunnelmia joita ne välittävät. Missä liikunkin, huomioin alitajuisesti tilan tuomaa tunnelmaa.

Kiinnostuin tilojen hyvinvointivaikutuksista opiskellessani sisustusarkkitehdiksi. Olin toki jo ennen sitä pohtinut vuosia, miksi toiset tilat tuntuvat raskaammilta, miksi toiset taas vaivattomammilta. Esimerkiksi sairaaloissa työskennellessäni sisustin tiloja mielessäni lempeämmiksi ja inhimillisemmiksi.

Tutkimustiedosta alkoi kuitenkin nousta selkeämpiä vastauksia aiemmille pohdinnoilleni. Esimerkiksi väreillä, väriyhdistelmillä, muodoilla ja kuvioilla voidaan vaikuttaa siihen, miten miellyttäväksi tai kuormittavaksi tila koetaan.

Asialla on merkitystä, koska nykyisin suurin osa ajasta vietetään erilaisissa sisätiloissa: työpaikalla, kotona, harrastuksissa, erilaisissa kauppatiloissa tai vaikka kahviloissa. Valtaosa noista tiloista on kuitenkin harmillisen kuormittavia. Usein kuormitus muodostuu useasta eri tekijästä, mutta huojentavaa on se, ettei näin tarvitsisi olla. Kyse on asioista, joihin voidaan vaikuttaa tila- ja sisustussuunnittelun avulla. Tilojen tulisi olla ensi sijaisesti tukemassa erilaisia toimintoja, askareita ja rentoutumista - ei estämässä niitä.

Oletko joskus käynyt ravintolassa, jossa on ollut hyvä ruoka, mutta heikko akustiikka on häirinnyt keskustelua? Tai oletko joskus ollut tilassa, jonka voimakaskuvioinen lattia on ottanut silmiin ja jopa häirinnyt lattiapinnan hahmottamista? Hyvinvointia edistävien tilojen suunnittelussa otetaan huomioon esimerkiksi tällaisia asioita.

Hyödynnän työssäni tutkittua tietoa siitä, millaisin sisustuksen keinoin voimme edistää hyvinvointiamme. Esimerkiksi aivotutkimuksen hyödyntäminen ja biofiilinen suunnittelu ovat osa lähestymistapaani. Tila- ja sisustussuunnittelussa on merkittävä potentiaali hyvinvoinnin edistämiseen, ja esimerkiksi asiakaskokemuksen kehittämiseen sekä palautumisen ja keskittymiskyvyn parantamiseen.

Minua inspiroi mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointiin tila- ja sisustussuunnittelun avulla, koska myönteinen tilakokemus on todella vaalimisen arvoista.

 

Sisustus- ja valaistussuunnittelua hyvinvointisi tueksi

Sisustus- ja valaistussuunnittelua hyvinvointisi tueksi

Riveli arch - nimen tarina

Pohtiessani nimeä suunnittelutoimistolle, halusin sen liittyvän sekä hyvinvointiin että sisustukseen. Muistikirjan sivut täyttyivät erilaisista sanalistoista ja ideoista, mitä nimi voisi olla. Kuulostelin ja makustelin erilaisia vaihtoehtoja. Olin itsekin utelias, millaiseen nimeen lopulta päätyisin. Se haki aikansa uomiaan muotoutuen lopulta Riveli archiksi.

Rivelin ranta antoi suunnittelutoimistolle nimen

Riveli on ranta Kalajoen Hiekkasärkillä. Se on itselleni sekä rauhoittumisen että juurtumisen paikka. Paikka jossa hiekka aaltoilee meren muotoilemana jalkojen alla ja edessä aukeaa aava meri. Meri kaukana siintävänä horisonttinaan on merkinnyt itselleni aina vapautta ja uusia mahdollisuuksia.

Kaarevuus, sisustusarkkitehtuuri ja saaristo

Entäpä arch sitten? Sille on kolmekin eri merkitystä. Ensimmäisenä sanan merkitys sellaisenaan eli kaari, kaarevuus (arch). Kaarevat muodot ovat silmän ergonomialle helppoja - eihän luonnossakaan ole täysin suoria linjoja. Toisena on luonnollisesti sisustusarkkitehtuuri (interior architecture), johon arch myös sisältyy. Saaristo ja saaristomeri ovat lähellä sydäntäni myös, ja ne ovat tärkeitä rauhoittumisympäristöjä ja toisaalta inspiraation lähteitä. Kun hoksasin, että arch sisältyy myös saaristo-sanaan (archipelago), oli nimen valinta varmistunut. Yhteinen sanansyntyhistoria kietoo nämä kolme merkityksellistä asiaa yhteen.

Sinun sielunmaisemasi voi löytyä jostain ihan muusta ympäristöstä kuin meren rannalta, mutta haluan, että suunnittelemani tila antaa sinulle ja asiakkaillesi saman seesteisen tunteen kuin Rivelin ranta minulle.




“Hyvinvointia tukeva sisustussuuntaus oli mielenkiintoinen ja uusi aihe itselle, ja Piia perusteli ratkaisut hyvin ja mielenkiintoisesti.”

Suvi ja Petteri, hirsikodin rakentajat

VISIO, MISSIO & ARVOT

Se, että hyvinvointiin voidaan vaikuttaa myös sisustussuunnittelun avulla, on äärimmäisen inspiroivaa! Riveli arch on perustettu hyvinvointia edistävien tilojen suunnitteluun. Nykyisin valtaosa kaikesta ajasta vietetään erilaisissa sisätiloissa, ja suuri osa noista tiloista on hyvin kuormittavia. On kuitenkin inspiroivaa, miten tila-, sisustus- ja valaistussuunnittelun avulla tiloista voi muokata hyvinvointia edistäviä. Tämä missio ohjaa Riveli archin toimintaa.

Hyvinvointia edistävässä sisustussuunnittelussa ei ole kyse tietynlaisesta sisustustyylistä, jota kopioitaisiin tilasta toiseen. Sen sijaan kyse on arvoista, jotka ohjaavat suunnittelutyön valintoja. Siksi hyvinvointi on Riveli archin arvojen keskiössä. Lisäksi vuorovaikutus ja luottamus ovat Riveli archin keskeisiä arvoja.

MILLAInEn tila olisi yrityksesi brändin (eli yrityksesi sielun) mukainen?

Suunnitellaan sisustus, joka kohtelee Sinua ja asiakkaitasi lempeästi, ja on vahva osa yrityksesi brändiä.

Luodaan kodistasi hyvinvointiasi edistävä.

@riveli.arch